Categoriearchief: Nieuws uit de Media

‘Meer verslaafden door regeerakkoord’

Verslavingscentra zijn bang dat de kabinetsplannen met de zorg en de hypotheekrenteaftrek leiden tot meer verslaafden. Dat schrijft De Telegraaf.

Steeds meer mensen zullen geen uitweg meer zien uit hun financiële malaise en hun toevlucht zoeken tot drank en drugs, denken verschillende verslavingscentra. Mensen in de problemen lopen ook een groter risico op seksverslavingen en verslaving aan social media.

Sneller naar de fles grijpen
De Rotterdamse GGZ-instelling Ready for Change vreest meer verslaafden door de plannen van het nieuwe kabinet. “Neem bijvoorbeeld mensen die hun bedrijf kwijtraken of door financiële problemen hun woning moeten verkopen”, zegt directeur Richard van den Ende. “Vaak dronken ze al, maar door de problemen waarin ze zijn terechtgekomen, wordt sneller en vaker naar de fles gegrepen.

Ook directeur Dick Trubendorffer van de Amsterdamse GGZ-kliniek Crisis Care Trubendorffer zegt dat meer mensen door de crisis bewust verdoving zoeken. “Ze zullen vluchten in een schijnwereld op internet, maar ook hun heil zoeken in alcohol.” Maar de crisis heeft volgens Trubendorffer ook een gunstig effect: hij verwacht ook dat meer mensen hulp zullen zoeken om van hun verslaving af te komen.

Theo Smit van de Jellinek Minnesota in Amsterdam denkt dat de ‘nieuwe’ probleemdrinkers pas over zeven à acht jaar in de zorg terecht zullen komen. “Er kunnen best meer mensen zijn die naar de fles grijpen, maar het duurt vaak een tijd voor ze over de drempel van een instantie stappen.”

Bron: RTL Nieuws, 2-11-2012, http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/02/binnenland/meer-verslaafden-door-regeerakkoord.xml

Samen dingen doen is belangrijk voor een verslaafde

Ineke woont in een studentenhuis in Groningen en is bijna afgestudeerd. Aan een ketting om haar hals hangt een opvallend kruis. Ze komt over als een spontane meid. En, ze vecht al jaren tegen haar verslaving: blowen.

Sinds een paar maanden doet Ineke mee met een maatjesproject van Terwille, een stichting voor christelijke verslavingszorg. Zo’n vier jaar geleden klopte ze er aan om hulp. „Het liep uit de klauwen met mijn verslaving”, vertelt ze. „Ik kon het niet meer alleen aan.” Inmiddels gaat het een stuk beter. Maar of ze echt van haar verslaving af is? „Nee”, zegt ze heel beslist. „Daar kom je nooit van af. Het blijft op en neer gaan. Gelukkig is het nu wel meer op dan neer.”

Lees het hele artikel >>
(artikel is niet te lezen op zondag, deze website is die dag offline)