Categoriearchief: Nieuws

Kerstmis = Kerstfris bij InTact (Updated!)

KerstFris van InTact met vooral veel eten en live-muziek!
KerstFris van InTact met vooral veel eten en live-muziek!

Het was een bewogen jaar binnen onze groep. We hebben veel nieuwe mensen mogen verwelkomen in onze groep. Helaas hebben we ook afscheid genomen van een paar vaste groepsleden. Daarnaast zijn we dit jaar ook verhuisd naar een geweldige locatie, waarvoor onze dank natuurlijk uit gaat naar R95 die ons onderdak bood.

Om het jaar goed af te sluiten hebben we een kerstfris georganiseerd. Ook waren onze duitse vrienden van Freundes Kreis erbij om dit feest compleet te maken. Daarnaast waren er ook naasten van groepsleden, de mensen van R95 en van VNN op het feest aanwezig. Samen hebben we het jaar afgesloten met live-muziek verzorgd door twee artiesten Janneke en Yvonne, die geheel kosteloos is spetterend optreden weg gaven.
Iedereen werd verrast en kreeg kippenvel toen de aankondigde mystery-guest haar kerstnummer voor ons zong (klik hier om dat terug te zien!). Iedereen kreeg kippenvel van dit geweldige optreden van ons groepslid Anke.

Ook werden Jacob en Maggie in het zonnetje gezet door de groep. Eén van de groepsleden sprak ze hartelijk toe en bedankte beide voor hun inzet en werk wat zij de afgelopen jaren in de groep hebben gestoken. Deze twee staan namelijk dag en nacht voor een ieder van de groep klaar, en dat mag dan ook zeker wel eens benoemd worden, waarna ze een cadeau ontvingen van de groepsleden. De speech en het gedicht zullen bij de foto’s straks te vinden zijn!

De foto’s van de Kerstfris zullen dit weekend beschikbaar zijn op de website, en is alleen te bekijken voor groepsleden in het ledengedeelte van de website!

Update: Foto’s? Klik hier!

Sinterklaas komt langs bij InTact

Sinterklaas en zwarte piet delen cadeautjes uit!

Afgelopen maandagavond hadden wij een speciale groepsbijeenkomst van InTact. Namelijk Sinterklaas kwam bij ons langs en deelde cadeautjes uit.
Sinterklaas en zijn knecht zwarte piet, zette iedereen van de groep in het zonnetje, en gaf hem of haar een cadeautje.
Sinterklaas had dan wel schunnige opmerkingen zo nu en dan, wat er voor zorgde dat er vooral deze avond veel gelachen is! Het was een geslaagde avond waarin we allemaal veel gelachen hebben. Vanavond gaat Sinterklaas weer terug naar Spanje, maar we hopen dat ie volgend jaar toch weer opnieuw bij ons langs komt op de groep!

Sinterklaas wordt in de benen geholpen door zwarte piet

Er zijn deze avond ook foto’s gemaakt! Deze foto’s zijn hier beschikbaar op onze ledenpagina! Hiervoor heb je een login nodig voor de website. Ben je groepslid en heb je nog geen account voor de website? Klik dan even hier voor meer informatie.
Deze foto’s zijn uiteraard afgeschermd in verband met de privacy van onze groepsleden.

Verslaafd: Het verhaal van Jacob (deel 6)

Dan zijn we nu aangekomen bij het laatste deel in deze serie. Ik heb jullie even laten meekijken in het leven van iemand die verslaafd is. Natuurlijk is dit maar een klein deel van wat er allemaal is gebeurd en wat ik ook op papier heb gezet. Maar het laat wel zien, dat als je eenmaal verslaafd bent, je vaak in een kringetje rond draait. Geen uitweg meer ziet. Geen enkele verslaafde kiest dan ook voor zo’n leven.

Er wordt vaak gezegd, “dan stop je er toch mee”, maar zo simpel is het niet. Het is ook geen keuze die je hebt gemaakt. Niemand kiest vrijwillig voor zo’n leven, zo van: “Wat wil jij later worden?”. “Nou, ik word een verslaafde, lijkt mij leuk”.

Maar hoe is het nu verder gegaan naar die bewuste opname in de kliniek? Om een lang verhaal kort te maken, niet lang daarna ben ik dakloos geworden en heb nog ongeveer anderhalf jaar over straat gezworven. Toen ik dakloos werd dacht ik eerst nog dat het best leuk zou kunnen zijn. Ik was als kind altijd al een fan van Swiebertje en zo zag ik het toen ook. Geloof mij, het heeft totaal niks met die serie te maken. Het leven op straat is vaak bikkelhard. Vooral in de wintermaanden als het erg koud is. Maar ik heb er ook een hele hoop van geleerd. Als je vanaf die positie naar de mensen kijkt, leer je eigenlijk wat echt belangrijk is. Ook als je op straat leeft heb je altijd een paar vrienden, en dat is belangrijk. Iemand, die als het koud is een deken met je deelt, of iets te eten of natuurlijk een slok uit de fles. Dat is waar het omgaat. Een vriend die bereid, om dat wat hij heeft met je te delen.

Lees verder Verslaafd: Het verhaal van Jacob (deel 6)

Film vraagt aandacht voor partners verslaafden

Partners van verslaafden zijn een vergeten groep. Daarom komt het Trimbos instituut nu met een film voor deze mensen, onder de titel ‘Verslaafd aan jou.’ Het doel is het taboe op verslaving in je omgeving doorbreken.

Want een verslaving is moeilijk, maar omgaan met verslaafden is zeker net zo moeilijk. Daar weet Geertje Colman alles van. Haar man is Jan Ykema, de oud-topschaatser. Hij raakte na zijn schaatscarrière verslaafd aan speed en cocaïne.

Bron: Hart van Nederland, (7-11-2012)
http://www.hartvannederland.nl/nederland/2012/film-vraagt-aandacht-voor-partners-verslaafden/ 

‘Meer verslaafden door regeerakkoord’

Verslavingscentra zijn bang dat de kabinetsplannen met de zorg en de hypotheekrenteaftrek leiden tot meer verslaafden. Dat schrijft De Telegraaf.

Steeds meer mensen zullen geen uitweg meer zien uit hun financiële malaise en hun toevlucht zoeken tot drank en drugs, denken verschillende verslavingscentra. Mensen in de problemen lopen ook een groter risico op seksverslavingen en verslaving aan social media.

Sneller naar de fles grijpen
De Rotterdamse GGZ-instelling Ready for Change vreest meer verslaafden door de plannen van het nieuwe kabinet. “Neem bijvoorbeeld mensen die hun bedrijf kwijtraken of door financiële problemen hun woning moeten verkopen”, zegt directeur Richard van den Ende. “Vaak dronken ze al, maar door de problemen waarin ze zijn terechtgekomen, wordt sneller en vaker naar de fles gegrepen.

Ook directeur Dick Trubendorffer van de Amsterdamse GGZ-kliniek Crisis Care Trubendorffer zegt dat meer mensen door de crisis bewust verdoving zoeken. “Ze zullen vluchten in een schijnwereld op internet, maar ook hun heil zoeken in alcohol.” Maar de crisis heeft volgens Trubendorffer ook een gunstig effect: hij verwacht ook dat meer mensen hulp zullen zoeken om van hun verslaving af te komen.

Theo Smit van de Jellinek Minnesota in Amsterdam denkt dat de ‘nieuwe’ probleemdrinkers pas over zeven à acht jaar in de zorg terecht zullen komen. “Er kunnen best meer mensen zijn die naar de fles grijpen, maar het duurt vaak een tijd voor ze over de drempel van een instantie stappen.”

Bron: RTL Nieuws, 2-11-2012, http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/02/binnenland/meer-verslaafden-door-regeerakkoord.xml

Samen dingen doen is belangrijk voor een verslaafde

Ineke woont in een studentenhuis in Groningen en is bijna afgestudeerd. Aan een ketting om haar hals hangt een opvallend kruis. Ze komt over als een spontane meid. En, ze vecht al jaren tegen haar verslaving: blowen.

Sinds een paar maanden doet Ineke mee met een maatjesproject van Terwille, een stichting voor christelijke verslavingszorg. Zo’n vier jaar geleden klopte ze er aan om hulp. „Het liep uit de klauwen met mijn verslaving”, vertelt ze. „Ik kon het niet meer alleen aan.” Inmiddels gaat het een stuk beter. Maar of ze echt van haar verslaving af is? „Nee”, zegt ze heel beslist. „Daar kom je nooit van af. Het blijft op en neer gaan. Gelukkig is het nu wel meer op dan neer.”

Lees het hele artikel >>
(artikel is niet te lezen op zondag, deze website is die dag offline)

InTact Groningen bloeit volop op nieuwe locatie

Elke maandagavond vanaf 19:30 in het R95 gebouw!

Groningen – Inmiddels zitten we alweer ruim een maand op onze nieuwe locatie aan de Ubbo Emmiussingel 110a, het gebouw van R95. Vanaf het moment dat we op onze nieuwe locatie kwamen, mochten we weer diverse nieuwe groepsleden verwelkomen.

De nieuwe locatie is gelegen vlakbij het centraal station van Groningen. De loopbrug van het Groninger Museum over, en linksaf de straat in. Hierdoor is onze groep dus ook makkelijk met openbaar vervoer te bereiken, zowel met de bus als met de trein. We zijn ook erg blij met onze nieuwe plek. Want als de groep te groot is, kunnen we makkelijk op de nieuwe locatie de groep opdelen. Hierdoor krijgt iedereen genoeg ruimte om zijn of haar verhaal te vertellen in de groep.

Lees verder InTact Groningen bloeit volop op nieuwe locatie

Verslaafd: Het verhaal van Jacob (Deel 5)

Zo, we zijn bijna alweer bij het laatste deel van deze serie aangekomen. Weer mijn dank voor de reacties die er tot dusverre zijn geweest. Ik hoop ik ook dat er mensen zijn die hier iets van hebben opgestoken. Wat alcohol met je kan doen als je over grenzen heen gaat. En dan nu terug naar het verhaal.

Wat er daarna is gebeurd weet ik niet meer, maar ik kwam weer een beetje bij toen ik in het kleine kamertje zat in de kliniek. Ik was er voor een crisisopname. Volgens de arts daar, die mij lichamelijk had onderzocht, ging het niet zo goed met mij. Een crisisopname duurde drie dagen, maar ik kon gelijk blijven voor de vierweekse. Ik vermeld deze opname omdat het de eerste keer was dat ik totaal in de vernieling in een kliniek was ingeleverd. Ook was het de eerste keer dat ik kennis maakte een soort voorstadium van een delirium.

Lees verder Verslaafd: Het verhaal van Jacob (Deel 5)